Ohjelma

Kummacon 2021 -tapahtuman ohjelmassa ovat edustettuina kirjallisuus, cosplay, länsimainen ja japanilainen sarjakuva, science fiction sekä pelit. Luentojen, esitysten, työpajojen sekä pelisalin ja karaoken lisäksi järjestämme myös Cosplaykisan. Kaikki ohjelma on pääsymaksutonta.
Tapahtumassa järjestetään myös Kumma Seminaari, jossa yleisön on mahdollista päästä kuulemaan kirjallisuus- ja populaarikulttuurin aiheiden ympärille keskittyviä tutkielmaesittelyjä sekä akateemisessa viitekehyksessä esitettyjä luentoja fanikulttuurista, kirjoista sekä elokuvista. Kumma Seminaari järjestetään lauantaina ja esitykset ovat kaikille avoimia.
Tapahtumalla on myös oma Discord.

LAUANTAIN JATKUVA OHJELMA

 

MANGAVINKKAUSTA  & PIIRUSTUSPÖYTÄ (KLO 11-16, KIRJASTO)

Oulun kaupunginkirjasto / Katja Pietilä

Tule hakemaan mangasuosituksia kirjaston mangavinkkarilta! Nosta yllätysvinkki purkista, kysy mihin mangaan kannattaisi tarttua seuraavaksi tai tutki mitä kirjaston hyllystä löytyy. Kirjastossa myös piirustuspiste, jossa voi käydä piirtämässä omia hahmojaan, fanitaidetta tai mitä mieleen tuleekaan.

 

KUMMA KARAOKE (KLO 10­-18, MUSIIKKILUOKKA)

Noora Sarjanoja

Antaudu musiikin huumaan ja päästä sulosointusi esille Kummaconin karaokessa!

 

CRYO RY:N PELISALI (KLO 102-18, PELISALI)

CRYO ry

Pelisali, jossa on mahdollista tutustua laajaan pelivalikoimaan sekä pelailla lautapelejä!

 

LAUANTAIN OHJELMA

 

AVAJAISET (KLO 11:00-12, HIUKKAVAARASALI)

Kummacon & BACKPAIN DANCE CREW

Tervetuloa osallistumaan tapahtuman avajaisiin! Kummaconin pääjärjestäjät lausuvat tervetulosanat ja avaavat pitkän tauon jälkeen conviikonlopun.

BACKPAIN DANCE CREW on tänä vuonna aktiivisesti kilpailurintamalle lähtenyt vuodesta 2019 toiminut KPOP painotteinen tanssiryhmä. Ryhmän taustalla on Joona Aartolan johtama KPOP-tanssikoulu kpopdanceoulu. Tanssikoulun tanssijoista on muotoutunut Suomen vastaaviin ryhmiin verrattuna jättikokoinen 25-päinen tiivis tanssiryhmä. Kummaconissa BACKPAIN DANCE CREW esiintyy 21:n jäsenen kokoonpanolla. Ryhmä esittää keskitäyteläisen, elegantin, tumman kirsikkaisen, kevyen mustapippurisen tarinan lumouksesta… vai kirouksesta?

 

KIRJAILIJAVIERAAN HAASTATTELU (KLO 12-13, HIUKKAVAARASALI)

Päivi Tuulikki Koskela ja haastattelija Eekoo Köngäs

Päivi Tuulikki Koskela on oululainen satukirjailija. Hän on kirjoittanut satuja televisioon Nukkumatin iltasatuihin, julkaissut lukuisia lastenkirjoja ja tehnyt Satusaapas-sovelluksen lapsille. Lisäksi Päivi Tuulikki on haamukirjailijana mukana Petronella Grahnin Pomenia-sarjassa.
Kirjailija kertoo saduistaan, ja taustatyöstä satujen takaa, sekä haamukirjailijan työstä.

 

SATUJA JA SATUJEN TAKAA  (KLO 13-14, HIUKKAVAARASALI)

Päivi Tuulikki Koskela

Satukirjailija Päivi Tuulikki koskela kertoo satukirjoistaan, sekä taustatyöstä niiden takana.

COSPLAYKISA (KLO 15-16, HIUKKAVAARASALI)

Juontamassa Kvartsi Cosplay ja Morticia Le Fay, väliaikaesitys BLUFF

Odottaako kaapissasi puku, jota haluat esitellä maailmalle? Poltteleeko sinua päästä lavalle taas pitkästä aikaa? Nyt sinulla siihen täydellinen tilaisuus, sillä Kummaconissa (Hiukkavaaratalo 27.-28.11.2021) järjestetään perinteisesti cosplaykisa!

Lomakkeella on mahdollista osallistua 26.11.2021 klo 23:59 asti. Kisaan on mahdollistua osallistua myös Kummaconin infossa. Kisa järjestetään lauantaina 27.11. klo 15.

Kisan säännöt:
Kisaan voi osallistua yksin tai max. 4 hengen ryhmänä.
Kisassa hahmot saavat olla animesta, sarjakuvista, elokuvista, peleistä tai muista vastaavista lähteistä.
Ryhmässä hahmojen ei tarvitse olla samasta sarjasta, mutta suosituksena olisi esimerkiksi saman tekijän sarjat.
Puvulla, joka on sijoittunut palkintosijalle toisessa cosplaykilpailussa, ei ole sallittua osallistua.
Noin tuntia + 15 min ennen kisaa on ennakkotuomarointi, joka on kaikille osallistujille pakollinen.

Tuomarointi tapahtuu tarkastelemalla puvun tasoa sekä kisan aikana lavakarismaa. Huom! Tämä ei kuitenkaan tarkoita varsinaisen lavaesityksen tekemistä, vaan esimerkiksi kuinka kisaaja vastaa juontajien esittämiin yksinkertaisiin kysymyksiin.

Palkintosijalle sijoittuneille on luvassa yhteistyökumppaneidemme Manga Cafen tuotepalkintoja sekä Bard & Jesterin lahjakortteja.

Kisan väliaikaohjelmana esiintyy BLUFF.

STUDIO KORPPIKELA RY – 10 VUOTTA OULULAISITTAIN OUTOA (KLO 16-17, HIUKKAVAARASALI)

Studio Korppikela ry

Elokuvia, coneja, larppeja ja paljon muuta! Muun muassa Kummaconin sekä Fandomelokuvan (2017) että Fandom Squadin (2018) takana oleva oululainen yhdistys täyttää tänä syksynä 10 vuotta. Tule kuulemaan kummallisen paikalliskulttuurin puolestapuhujan alkuperästä, nykyisistä projekteista sekä tulevista suunnitelmista!

KUMMA SEMINAARI (SAMMAL 1209 KLO 12-17)

JÄÄTÄVÄÄ KAUHUA (KLO 12-12:45, SAMMAL 1209)

Julia Salminen

Kuinka todellisia tapahtumia hyödynnetään fiktiivisessä tarinassa? Luennolla käydään läpi yhtä arktisen tutkimusmatkailun pahinta katastrofia ja sitä, miten siitä on tehty televisiosarja. The Terror-sarja (ja jopa todellisuus) saattavat sisältää järkyttäviä teemoja, jotka eivät sovi herkemmille katsojille.

PERUTTU! Miyazakin vahvat naiset – Feminiinisyyden representaatiot Prinsessa Mononoke –elokuvassa (KLO 13-13:45, SAMMAL 1209)

Noora Perttunen

Mikä ihmeen representaatio? Ei haittaa, jos termit eivät ole (vielä) tuttuja! Tällä luennolla selvitetään, miten feminiinisyys, naiseus ja niiden suhde näyttäytyy Prinsessa Mononoke –elokuvassa. Tutustumme ensin itse elokuvaan ja henkilöhahmoihin, joten elokuvaa ei ole tarvinnut nähdä etukäteen – siitä voi kuitenkin olla hyötyä. Palaa tai tule tutustumaan Ghibli-klassikkoon feministisestä näkökulmasta! 

Posthumaanit ja postomniset: transhumanismia Overwatchissa I OSA (KLO 14-14:45, SAMMAL 1209)

Eekoo Köngäs

Activision Blizzardin tulevaisuuteen sijoittuvassa Overwatch-pelissä ihmiskunta on kohdannut jo yhden robottien aloittaman kapinan, toinen on tuloillaan ja ihmiskäsityskin on menossa uusiksi. Millainen on ihminen saati postihminen 2070-luvulla? Ovatko omnicit ihmisenkaltaisia, vaiko ihmiset omnicien kaltaisia? Näihin kysymyksiin saat ehkä vastauksia, tai ainakin spekulaatiota.

Notre Damen Kellonsoittaja Hugo vs. Disney: oudoimmat setit (KLO 15-15:45, SAMMAL 1209)

Kata Koponen

Onko Disneyn Notre Damen Kellonsoittaja katsottuna? Luennoitsijamme on tutustunut Viktor Hugon alkuperäisteokseen ja sieltähän löytyi jänniä juttuja. Luennolla kerromme alkuperäisteoksen ja animaatioelokuvan eroista ja iloitsemme asioista, jotka eivät päätyneet Disneyn versioon.

(Varoitus: luennolla esiintyy viittauksia eläimiinsekaantumiseen. Tämäkin on Victor Hugon syytä ja olemme siitä yhtä pahoillamme kuin tekin.)

Henkien salatut elämät (KLO 16-17)

Laura ”Zeni” Autio

Tunteisiin, sisimpääni matkustan… Tai oikeastaan nyt matkustetaan Henkien kätkemä –elokuvan hahmojen sisimpään! Chihiro tapaa matkallaan monenlaisia persoonia, jotka kuitenkin lopulta jäävät salatuiksi. Nyt on aika paljastaa henkimaailman kohuasukkaiden oikeat elämät: Keitä ovat Haku, Yubaba, Bo, Kamaji ja Kasvoton? Mitä draamaa pintaa syvemmältä löytyy? Luvassa on humoristinen ja meemikäs luento, joka pohjautuu oikeaan luennoitsijan tekemään japanilaisen kansanuskon tutkimukseen.

FLY HIGH! – Haikyuu (KLO 12-12:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

SallaH

Voiko lentopallo olla kiinnostava animena ja mangana? Liity kanssani luennolle jossa esittelen sinulle Haikyuu nimisen sarjan johon hurahdin itse tasan vuosi sitten. Spoiler varoitus!

TAIKASAUVOJEN SALAINEN MAAILMA (KLO 13-13:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

Julia Salminen

Taikasauva valitsee velhonsa, mutta mitä sauva kertoo velhostaan? Luennolla tutustutaan tarkemmin Harry Potterin kuuluisimpiin sauvoihin; miten niitä on luotu, millaisia ne ovat ja mitä kaikkea on muuttunut matkalla kirjojen ja elokuvien välillä.

COSPLAY KAMERAN EDESSÄ (KLO 14-14:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

Henriikka Alapudas

Tökkiikö cosplaykuvia ottaessa täydellisten poseerausten löytyminen? Tai haluaisitko osallistua cosplaykisaan, mutta cossissa luontevasti liikkuminen aiheuttaa ongelmia? Tämän workshopin aikana käydään läpi erilaisia harjoitteita ja vinkkejä, joilla pääset paremmin hahmosi fyysiseen ilmaisuun kiinni ja löydät itsellesi sopivia tapoja poseerata kameran edessä.

Origami- ja helmipaja (KLO 15-18, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

Kazecon-tiimi

Tässä pajassa teemme lumoavia origameja, värikkäitä helminauhoja ja pidämme hauskaa.

SUNNUNTAIN JATKUVA OHJELMA

KUMMA KARAOKE (KLO 10­-17, MUSIIKKILUOKKA)

Noora Sarjanoja

Antaudu musiikin huumaan ja päästä sulosointusi esille Kummaconin karaokessa!

SUNNUNTAIN OHJELMA

COSPLAYDEITTI (KLO 11-12, HIUKKAVAARASALI)

Deittiheittiöt

Cosplaydeitti on leikkimielinen seuranhakuohjelma, jossa ihmiset esittävät cossaamiaan hahmoja. Ohjelman suositusikäraja on 12-vuotta. Ohjelma kuvataan ja julkaistaan taltiointina myöhemmin. Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen mutta mukaan voi päästä katsomostakin. Ilmoittautumiset täällä.

Magic for your Con ☆ Switch Live (KLO 12-12:45), HIUKKAVAARASALI

Magic, Elle & Milky

Ensemble Stars!! –idolifranchisesta tuttu Switch tulee loihtimaan Kummaconin ylle onnellisuuden taian laulun ja tanssin voimin. Kaikenlaisten idolien ystävät ovat tervetulleita nauttimaan esityksestä! ♪

Ahava – Ensimmäinen lippu (KLO 13-13:30, HIUKKAVAARASALI)

Veli-Matti Ural

Esittelyssä syksyllä 2021 ilmestynyt sarjakuvaromaani Ahava – Ensimmäinen lippu.

Suuret aatteet muokkaavat maailmaa 1900-luvun alussa. Liput nousevat, laskevat ja palavat. Suomen ja Karjalan kansat elävät Venäjän vallan alla, mutta kun Verisunnuntain tahrat leviävät kohti länttä, itsenäistyminen tuntuu hetki hetkeltä todellisemmalta. Vanhemmilta perityn idealismin innoittamana uhtualainen Iivo Ahava kasvaa maailmassa, jossa vanhat rakenteet natisevat liitoksissaan ja vallitseva järjestys vaatii muutosta. Karjalan on aika itsenäistyä.

Ahava – Ensimmäinen lippu on tositarinaan perustuva kertomus punaisena heimosoturina tunnetun Iivo Ahavan myrskyisestä nuoruudesta. Vapaasta Vienasta haaveileva vaikutusvaltainen Ahavan perhe työskentelee maltillisesti Kuusamosta käsin karjalaisen kansansa sivistämiseksi. Iivosta, perheen esikoisesta, povataan tuon hiljaisen tehtävän jatkajaa. Hillitty sivistys tarkoittaa tulisieluiselle nuorukaiselle turhan kivikkoista tietä, kun historian hirveimpään verenvuodatukseen varustautuva maailma tarjoilee nopeita ja houkuttelevampia reittejä kohti vapautta. Iivo Ahava on luvannut muuttaa maailmaa.

Ja lupaus pitää kuin rauta.

Sarjakuvan käsikirjoittajat ovat oululaisen kulttuurin sankareita. Veli-Matti Ural (s. 1991) on kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja sarjakuvan opettaja, joka tunnetaan teoksistaan Taivalkoskelta ilmataisteluihin (Zum Teufel 2018), Sarjakuvapaja hyppysiin – Sarjisopen oppimateriaali (Oulun Sarjakuvaseura ry 2018) ja Keijo Teuras (Arktinen Banaani 2016). Matti-Pekka Heikura (s. 1980) on ohjaaja, käsikirjoittaja ja tarinankertoja. Hän on sukua Iivo Ahavalle äitinsä puolelta.

BLUFF: L’historie des monstres invisibles – goes LIVE (KLO 14-14:40, HIUKKAVAARASALI)

BLUFF

Aikaisemmin keväällä Kummaconline tapahtumassa julkaistu tanssi spektaakkeli nähdään nyt ensimmäistä kertaa valloittamassa lavoja – LIVENÄ! Tarinamme kertoo kahdesta sisaruksesta ja heidän henkilökohtaisista vaikeuksista, kuolleesta äidistä ja tämän pimeästä historiasta sekä ainaisesta taistelusta yhteiskunnan normeja vastaan.

K-POP Random Play Dance (RPD) (KLO 15-16:45, HIUKKAVAARASALI)

kpopdanceoulu

K-POP Random Play Dance on korealaiseen pop-musiikkiin pohjautuva nopeatempoinen tanssipeli. Pelin lähtötilanteessa pelaajat ja katsojat istuvat tai seisovat tilan reunoilla. Kaiuttimista soitetaan lähtölaskennan saattelemana tunnettujen K-POP kappaleiden pääkohtia. Mikäli osallistuja osaa tanssin ”sinne päin”, hän siirtyy tilan keskelle ja tanssii tanssin. Peli ei ole kilpailu. Mikäli aikaa riittää, pelataan pelistä myös leikkimielisiä kilpailuversioita.

PÄÄTTÄJÄISET (KLO 17-17:30, HIUKKAVAARASALI)

Tervetuloa päättämään conviikonloppu tapahtumaan virallisiin päättäjäisiin!

KIRJAT KORVIEN VÄLISSÄ – KATSAUS ÄÄNIKIRJOIHIN (KLO 11-11:45, SAMMAL 1209)

J.S.E. Salminen

Äänikirjat ovat tuoneet kirjallisuuden lenkkipoluille, kauppareissuille sekä älylaitteisiin kasvavalle joukolle lukijoita. Mihin äänikirjan suosio perustuu? Miten äänikirja eroaa perinteisestä kirjasta vai eroaako sittenkään? Luennolla tarkastellaan aihetta kirjaharrastuksen, kustannusalan sekä kirjallisuudentutkimuksen näkökulmista.

PÖLLÖTALON NOITAMYYTIT (KLO 12-12:45, SAMMAL 1209)

Eekoo Köngäs

Disneyn animaatiosarja Owl House on siirtymäfantasia, jossa nuori latinotyttö Luz Noceda matkaa demonien maailmaan oppimaan taikuutta. Sarja sisältää tuttuja taikamyyttejä mutta myös jonkin verran uusia näkökulmia taikuuteen. Luennolla käyn läpi taikuuden eri muotoja ja vertaan niitä muihin tunnettuihin taikamyytteihin.

Lumotut tyypit, elementit, tunnukset ja vuorovaikutusvoimat (KLO 13-14:45, SAMMAL 1209)

Aaro Rönni ”Animahullu”

Kivi, sakset, paperi! Useassa teoksessa merkittävässä osassa ovat olennot, jotka edustavat eri elementtejä tai kuuluvat johonkin tyyppiin, jolla on omat ominaisuutensa, vahvuutensa ja heikkoutensa. Maantaitajat muovaavat maata, tulentaitajat nielevät tulta ja vedentaitajat rapauttavat maan ja sammuttavat tulen sekä antavat elämän, mutta saattavat olla kuumuuden iskiessä haihtua ilmaan! Luontokin on merkittävässä osassa, mutta elementtien vuorovaikutukset voivat vaihdella eri teosten välillä ja joissakin tunnukset ovat linkittyneinä toisiinsa. Luento käy läpi näiden yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia sekä miten ne vaikuttavat toisiinsa ja toimivat. Joitakin tyyppietuuksia ei olla tarkemmin selitetty, mutta luennolla nekin eritellään. Tuli polttaa kaiken, mutta on elää kuten mekin! Joskus tunnukset ovat riippuvaisia toisistaan tai toimivat vain, kun käyttäjä sisimmässään toimii niiden mukaan.

Noita Montosen oikeudenkäynti – nyypät johtaa larppia (KLO 15-15:45, HUOM! SIIRRETTY ETÄLUENNOKSI DISCORDIIN)

Reetta Järvenpää ja Teja Rönni

Noita Montosen oikeudenkäynti –larppi pelattiin Oulussa syyskuussa 2021. Pelinjohtajista Tejalla Montosen oikeudenkäynti oli myös ensimmäinen larppikokemus, Reetalla pelejä on alla pari enemmän, mutta pelinjohdossa molemmat olivat ensimmäistä kertaa. Miten larppi meni? Mitä opittiin? Mitä suunnitelmissa on seuraavaksi? Luennolla jutellaan larpin järjestämisestä nyyppänäkökulmasta ja kerrotaan ehkä meheviä tarinoita larpin sattumuksista.

GHIBLI JA MAAGINEN ARKI (KLO 16-16:45, SAMMAL 1209)

JSE ja Kvartsi Cosplay

Työtä, leikkiä vai taikuutta? Paneelissa keskustellaan siitä kuinka arjen askareet esitetään Studio Ghiblin elokuvissa.

ZOMBIET TULEVAT! (KLO 12-12:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

JSE ja Kvartsi Cosplay

The end is nigh! Nyt se on tapahtunut, maailmanloppu on koittanut ja zombeja tunkee ovista, ikkunoista ja ilmaisjakelun seassa. Mitkä toimet tässä kauhuskenaariossa takaavat ennenaikaisen kuolemasi ja mitkä taas auttavat sinua selviämään seuraavaan päivään? Onko zombien tyypillä väliä, ja miten se virus tänne edes tuli? Luennon case study on Hiukkavaaratalo.

Ohjelma saattaa sisältää huumoria ja huonoja neuvoja.

CONITUSTA KORONAN AIKAAN –KESKUSTELURYHMÄ (KLO 13-13:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

JSE, Kvartsi Cosplay ja Neekkis

Pari viimeistä vuotta ovat olleet… outoja. Pandemia pysäytti maailman kertaheitolla ja conit sen mukana. Onko poikkeusaika koetellut sinunkin sisäistä conittajaasi? Alkavatko etätapahtumat jo tuntua nähdyltä? Tule jakamaan kokemuksiasi kohtalotoverien kanssa.

HARRY POTTER JA KIRJAILIJAN KUOLEMA (KLO 14-14:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

Julia Salminen ja Eekoo Köngäs

Kirja on valmis, kun se julkaistaan. Vai onko? Kuinka paljon kirjailijan käytös ja paljastukset tarinaansa liittyen voivat muuttaa sitä, miten kirjaan suhtaudutaan? Luennolla käydään läpi miten JK Rowling on muuttanut (tai yrittänyt muuttaa) Harry Pottereita niiden julkaisun jälkeen.

NANOWRIMO VÄLILEIRI -KESKUSTELURYHMÄ (KLO 15-15:45, PIENRYHMÄTILA 2 1210)

Julia ja Johanna Salminen

Osallistuitko Nanowrimoon? Onko sinulla käynnissä keskeneräinen kirjoitusprojekti tällä hetkellä? Tule keskustelemaan rennossa hengessä kohtalotoverien kanssa.