Kummacon 2022

Kummacon 2022 järjestettiin Tuiran koululla sekä kirjastolla 29.-30.11.2022. Vuoden teema oli noir. Tapahtuman valokuvat ovat täällä.

Kummacon 2022 –tapahtuman ohjelmassa olivat edustettuina kirjallisuus, cosplay, länsimainen ja japanilainen sarjakuva, science fiction sekä pelit. Luentojen, esitysten, työpajojen sekä pelisalin ja karaoken lisäksi järjestimme myös Cosplaykisan. Kaikki ohjelma oli pääsymaksutonta. Kirjailijavieraina olivat Ari Paulow sekä Toni Aho.

Tapahtumassa järjestettiin myös Kumma Seminaari, jossa yleisön on mahdollista päästä kuulemaan kirjallisuus- ja populaarikulttuurin aiheiden ympärille keskittyviä tutkielmaesittelyjä sekä akateemisessa viitekehyksessä esitettyjä luentoja fanikulttuurista, kirjoista sekä elokuvista.

Kummacon_Noir_Instagram

kummacon-2022-ohjelma-lauantai-nettisivut-1

kummacon-2022-ohjelma-sunnuntai-nettisivut

LAUANTAI:

Marple – Juhlasali

AVAJAISET: Klo: 11:00 – 11:30
Kumma Kopla ja COSMOS Dance Crew

Tervetuloa polkaisemaan tapahtumaviikonloppu käyntiin!

COSMOS on Rovaniemen K-Pop tanssiryhmä. Joukkoon kuuluu 15 jäsentä, joista avajaisissa esiintyy 6 tanssijaa. Esitys on kauhu/rock henkinen. Intro on ryhmän itse koreografioima. 

Hupaisat cosplay kuvat- leikkimielinen kisa Klo 12:00 – 12:45
Ruu

Cosplayphotoshooteissa yleensä sattuu tupsahtamaan hupaisia virhekuvia ja rennosti kavereiden kanssa kuvatessa saattaa syntyä jopa meemimateriaalia.  Tämän ohjelman tarkoitus on näyttää ja jakaa näitä ns behind the scenes-kuvia ja -tapahtumia. Cosplaykisoissa kuvat ovat yleensä vakavia ja panostettuja mutta tässä kisassa voit jakaa hupsuimmat cossikuvasi!

Voit osallistua ohjelmaan lähettämällä kuvasi osoitteeseen kisa@kummacon.com.

Genshin Impact – Would You Rather  Klo: 13:00 – 13:45
Henriikka ”hencosplay” Alapudas

Monelle tuttu konsepti Genshin teemaisella twistillä! Traconissa testattu ja hyväksi todettu kevytmielinen peli, jossa tehdään päätöksiä kahden vaikean vaihtoehdon välillä, kuten vaikka cryo vai pyro, Mondstadt vai Liyue, tai onko Paimon emergency food vai ei. Matalan kynnyksen hulvaton pelihetki kaikille Genshin Impactista kiinnostuneille.

Revontulet Mini! LIVE: Kadonneiden jäsenten mysteeri Klo:14:00 – 14:45
Revontulet

Apua! Puolet Aqoursin jäsenistä ovat päätyneet teille tietämättömille! Vastuu heidän löytämisestään lankeaa mestarietsivä Yohanen harteille, unohtamatta tietenkään hänen pieniä demoniapureitaan! Tule seuraamaan Revontulten dramaattista Love Live!-lauluesitystä ja selvittämään kanssamme kadonneiden kouluidolien mysteeri!

Cosplaykisa – Klo 16:00 – 17:00
Kumma Kopla ja BLUFF

Odottaako kaapissasi puku, jota haluat esitellä maailmalle? Poltteleeko sinua päästä lavalle taas pitkästä aikaa? Nyt sinulla siihen täydellinen tilaisuus, sillä Kummaconissa  järjestetään perinteisesti cosplaykisa! Kisan väliaikaohjelman esittää BLUFF-tanssiryhmä.

Iltabileet: 18:00 -22:00

Tule juhlasaliin laittamaan tanssijalalla koreasti ja bilettämään muiden conittajien kanssa sekä nauttimaan iltabileiden ohjelmasta, johon kuuluu muun muassa Danceoke. Iltabileet ovat alkoholittomat ja ikärajattomat. 


Holmes – Kumma seminaari

Kankaan kahinaa Disney-puvuissa Klo: 12:00 – 12:45
FM Julia Salminen

Disney ei ole tunnetusti ole kovin uskollinen alkuperäisille tarinoille, vaan ottaa paljon taiteellisia vapauksia. Samalla tavalla, vaikka animaatiot sijoittuisivat menneisyyteen, niiden puvustus ei aina näytä siltä. Vai näyttääkö? Luennolla tarkastellaan, millaisia prinsessojen historiallisten tyylin tulisi olla, jos ne olisivat ajankuvalle uskollisia.

Hirvittävä posthumaninen lima Klo: 13:00 -13-45
HuTK Eekoo Köngäs


That Time I Got Reincarnated as a Slime kertoo tarinan ihmisestä, joka jälleensyntyy hirviönä ja alkaa luoda omaa ihannevaltakuntaansa toisessa maailmassa. Tässä isekai-animessa minua kiinnosti, miten Rimuru Tempest hiljalleen muuttuu ihmisestä joksikin aivan toiseksi, jättäen taakseen ihmisyyden kahleet ja rajoitteet niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kauhean kivaa ja kivan kauheaa roolipeleissä 14:00 – 14:45
FM Teja Rönni

Miksi nautimme pelosta? Miten sitä voi tuottaa eri ympäristöissä? Miten roolipelit nivoutuvat kauhukirjallisuuden jatkoksi? Luennolla pohditaan kauhua akateemisessa mielessä eri tyyppisissä roolipeleissä. Luennoitsija on tehnyt kirjallisuuteen gradunsa kauhusta foorumiroolipeleissä ja ollut pelinjohdossa Nox Infinita -kauhularpissa. 

Seikkailuja suomalaisessa ja oululaisessa sateenkaarihistoriassa Klo: 15:00 – 15:45

Sateenkaarihistorian ystävät ja FT Jenny Kangasvuo

Milloin Oulussa ensimmäistä kertaa järjestettiin homotanssit? Missä kokoonnuttiin vertaistukiryhmiin? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja miten siitä voitaisiin tietää enemmän? Ohjelmassa käydään läpi Suomen sateenkaarihistorian tärkeimmät käännekohdat yli sadan vuoden ajalta oululaisella näkökulmalla. Ohjelma on osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta, jota koordinoi Sateenkaarihistorian ystävät ry.

Välttämätön paha – etiikka salapoliisiromaanissa Klo: 16:00 – 16:45
FM Johanna Salminen

Kuinka pahuuden ja oikeuden narratiivi esitetään Agatha Christien ensimmäisessä sekä viimeisessä Hercule Poirot -romaanissa? Ohjelma sisältää juonipaljastuksia The Mysterious Affair at Styles sekä Curtain: Poirot’s Last Case -romaaneista.

Demonisia Demonitarinoita Klo: 17:00 – 17:45
Kvartsi ja Neekkis

Kaikki tietävät, mitä ja millaisia demonit ovat. Ehkä, mutta se riippuu keneltä kysytään. Tervetuloa kuuntelemaan demonisia tarinoita läheltä ja kaukaa!

Poirot - Luentosali

Malignant – raikas tuulahdus kauhuelokuvien maailmassa Klo: 12:00 – 12:45
Hekate Ronkainen ja Karo Auvinen

Kaksi kauhuleffojen suurkuluttajaa intoilee James Wanin 2021 elokuvasta Malignant, vertaillen sitä ohjaajan muihin kauhuelokuviin, sekä yleisiin trendeihin nykykauhuelokuvissa. Puhumme Malignantin creature designistä, tavasta tuottaa kauhua sekä elokuvan yllättävyydestä -kuinka jopa kaiken nähneet luennoitsijat saivat uudenlaisen kauhukokemuksen. Spoilereita koko Malignant-elokuvasta. 

Cossaajan esiintymis- ja poseeraustyöpaja Klo: 13:00 – 14:45
Morticia Le Fay

Miten otetaan cosplay-kisalava haltuun? Miten pitää jännitys aisoissa, ja miten tuoda hahmon ja puvun parhaat puolet esiin kisan tai deitin aikana? Burleskiartisti Morticia Le Fay antaa kummaconin cossaajille käytännön vinkkejä lavalla poseeraamiseen, hahmon sisäistämiseen ja esitysjännityksen hallintaan. Työpaja pidetään erityisesti Kummaconin cosplay-kisaajia ajatellen, mutta myös muut cosplayesiintyjät huomioiden. Pajassa liikutaan hieman, mutta hiki ei pitäisi tulla.

Kohtaa slasher-elokuvien murhaajat Klo: 15:00 – 15:45

Aaro Rönni ”Hamrex”

Halloween lähestyy ja slasher on puhuttanut kauhuelokuvien ystäviä jo ennen jo nimeänsä herättäen kylmänvärisiä ajatuksia. Jokaisella sarjamurhaajalla on oma tarinansa ja menettelytapansa, mutta mitä jos näin kävisi oikeasti!? Kuinka ”kasvoton” murhaaja toimii? Saako häntä hengiltä? Voiko häntä paeta? Kuinka tällaiseksi voi syntyä?!

Itsetuntemusta supersankareista Klo: 16:00 – 17:45

Aino Peltokoski ja Anna Karhu

Pajassa tutustutaan suosikki supersankarin tai muun hahmon mielenmaisemaan ja yritetään sitä kautta löytää yhtymäpintoja oman arki-minän eri puoliin. Pajassa pohditaan yhdessä, miksi samaistun juuri tiettyyn sankariin ja mitä yhteistä itsellä on oman lempihahmon kanssa. Työskentely toteutetaan rennosti maalaten/piirtäen ja keskustellen toisten osallistujien kanssa. Mukaan mahtuu 10 henkeä.

Tuiran Kirjasto: 

Faktat ja fiktio rikosromaanissa – kuinka dekkarini syntyvät Klo: 13:00 – 13:45Ari Paulow

Kummaconin kirjailijavieras, oululainen dekkaristi Ari Paulow kertoo kirjoittamisesta sekä teostensa synnystä.

Dekkaripaneeli Klo: 14-14:45
Dekkaripaneeli, puhujina dekkarikirjailijat Ari Paulow sekä Toni Aho keskustelemassa rikoskirjallisuudesta. Paneelin puheenjohtajana toimii FM Johanna Salminen.

Lupin – Pelisali: Klo: 12 – 18
CRYO ry

 
Dupin - Kumma Karaoke 

Kumma Karaoke Klo: 12:00 – 18:00

Kumma Pakohuone:  Klo: 12:00-18:00

Sinä ja muutama muu tehtävään rekrytty – krhm -… asiantuntija olitte kokoontuneet sumuisena aamuna hyvin tavallisen toimiston oven eteen. Ulkonäöstä ei olisi voinut päätellä sen olevan tunnetun rikollispomon maja… Teillä olisi 45 minuuttia aikaa löytää se mitä olette etsimässä. 

Pakohuoneessa ratkotaan tehtäviä, avataan lukkoja ja selvitetään mysteerejä pienen porukan voimin. 

Varaa pelipaikka ryhmällesi infossa. 


SUNNUNTAI: 

Marple- Juhlasali

Nordic Muse Dark Stage! — Pimeyden maailma Klo: 12:00 – 12:45
Nordic Muse

Kipinöivä Nordic Muse valtaa Kummaconin lavan, tällä kertaa hieman synkemmissä tunnelmissa Halloweenin kunniaksi. Tämä humoristinen ja energinen LoveLive! -cover tanssiryhmä esittää Dark Stage! -showssaan μ’sin astetta raskaampaa settiä.Tule lisäksi nauttimaan hurjista halloween improsketseistä ja selvittämään kuka jäsenistämme voittaa tämän vuoden suloisenkarmivan pukukisan ykköspalkinnon. Venyttele sormesi valmiiksi Niconpalvonta-asentoon ja lähde kanssamme ikuisen pimeyden maailmaan!

Lip sync – taisto Klo: 13:00 – 14:00

Barrelborns

Lip sync – taisto on leikkimielinen ohjelmanumero, jossa asenne ratkaisee! Laulaminen jää taustanauhan huoleksi ja sinä pääset vetämään muikean lavashown hahmona tai omana itsenäsi. Tule esittämään valitsemasi biisi joko soolona tai duettona ja päihitä muut!

Lip sync -taistossa jokaisella kierroksella kaksi esitystä kamppailee toisiaan vastaan valitsemillaan kappaleilla ja yleisö päättää kierroksen voittajan!

Keräämme sähköpostiosoitteet ja osallistujien nimet ohjelman suunnittelua ja yhteydenottoa varten. Kerättyjä tietoja ei jaeta kolmansille osapuolille ja ne poistetaan tapahtuman jälkeen.

Onko kysyttävää Lip sync – taistosta? Laita s-postia osoitteeseen barrelborns@gmail.com!

Cosplaydeitti Klo: 15:00 – 16:00

Deittiheittiöt

Onko sinun ensirakkautesi kadonnut mystisissä olosuhteissa? Tarvitsetko kumppania, jonka kanssa selvittää elämän mysteerit? Cosplaydeitti on leikkimielinen Napakymppiä parodioiva ohjelmanumero, jossa osallistujat esittävät cossaamiaan hahmoja ja tavoittelevat kumppania. Osallistuja esittää hahmoaan, ja etsii tälle seuraa, eikä ohjelmassa oikeasti pariuduta. Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen Google Forms-lomakkeen kautta, mutta ohjelmaan pääsee mukaan myös yleisöstä. Ohjelma voidaan taltioida ja julkaista myöhemmin.

Päättäjäiset: Klo: 17:00 – 17:30
Kumma kopla / Musiikkiesitys alá Venla

Tule päättämään tapahtuma tyylillä conin virallisiin päättäjäisiin! Luvassa pääjärjestäjien kiitokset, paljastuksia tulevasta tapahtumasta sekä musiikkiesitys Hopeanuolen henkeen!

Holmes-luentosali

Muumilaaksossa on murhaaja! Klo: 12:00 – 12:45

Reetta, Kvartsi, Neekkis ja Krista

Muumitalon ovia ei lukita yöksi… mutta kannattaisiko? Panelistit käyvät erittäin ”vakavaa” keskustelua siitä, kuka Muumilaaksossa olisi todennäköisin murhaaja ja miten mahdollinen murha tapahtuisi. Saattaa sisältää lapsuuden pilaavia teemoja.

Aloittelijan cosplay-opas Klo: 13:00 – 13: 45
Mindeed

Oletko kiinnostunut cosplay-harrastuksen aloittamisesta? Vai oletko jo aloittanut, mutta lisävinkit eivät olisi pahitteeksi? Tule kuuntelemaan luentoni ja oppimaan uutta kokeneemmalta aloittelijalta! Luennolla käydään tiiviisti sekä aloittelija painoitteisesti läpi peruukkien ja asujen lisäksi myös meikkaaminen ja proppien valmistus.

Kauhun tasapaino – tunnelman luominen roolipelissä Klo: 14:00 – 14:45
JSE, Reetta, Oliver, Krista ja Kvartsi

Miten larppiin voidaan tuoda mukaan kauhuelementtejä? Mitä genren peleissä kannattaa myös ottaa huomioon?

Mukana keskustelemassa pelintekijöitä Studio Korppikelan Nox Infinita – Miskatonicin yliopiston arktinen tutkimusmatka (2022) sekä Ab Astris – Miskatonicin observatorion avajaiset (2023) –peleistä.

Huippuetsivä haussa: Vuosisadan verran salapoliiseja Klo: 15:00 – 15:45

JSE ja Kvartsi

Etsivät etsivät etsivät. Vaan kuka etsivä etsivä etsii parhaiten? Viimeisen sadan vuoden aikana on ollut lukuisia fiktiivisiä salapoliiseja, jotka etsivät tiensä meidän sydämiimme. Luennoitsijat vertailevat näitä salapoliiseja selvittääkseen, kuka heistä ansaitsee tulla kutsutuksi vuosisadan parhaaksi etsiväksi. Saattaa sisältää huomioita tai huumoria.

Maailma kaipaa lisää jatko-osia: OW-keskustelupiiri Klo: 16:00 – 16:45

Neekkis

Lokakuun alussa Blizzard Entertainment sulki Overwatch-pelin ja julkaisi jatko-osan Overwatch 2:n. Tässä keskustelupiirissä voit purkaa tuntojasi, niin hyviä kuin surullisia. Kaipaatko vanhaa Orisaa vai onko hauskempaa jahdata vihuja keihäällä? Tuntuuko tankki-Doomfist yhtään samalta kuin damage-Doomfist? Lakkasitko pelaamasta, aloititko pelaamisen, vaihdoitko ”mainiasi”? Tervetuloa!

Poirot-luentosali

Ensiavun 101 kirjoittajille – Mistä hahmosi selviää ja miten Klo: 12:00 – 12:45
Morganella

Millaista hoitoa tarvitaan, jotta hahmosi selviää puukotuksesta? Entä riittääkö ampumahaavan paikkaamiseen Hello Kitty -laastari? Luennolla tullaan käymään läpi ensiavun perusteita erilaisissa kirjallisuudessa esiintyvissä tilanteissa. Tule siis kuuntelemaan ja paranna tarinasi lääketieteellistä uskottavuutta!

Aasialaisia kauhutarinoita Klo: 13:00 – 13:45
Kvartsi ja Neekkis

Tiedätkö, mikä sinua väijyy yössä? Entä haluaisitko tietää? Luvassa on tarinoita, jotka nostavat ihon kananlihalle kansainvälisellä tasolla!

Final Fantasy VII – keskustelupiiri 14:00 – 14: 45

Ellunam, Puhehuhe ja Toyml

Alright, let’s mosey! Final Fantasy VII julkaistiin alunperin vuonna 1997, pelin suosio on vain kasvanut vuosien aikana ja sen maailma laajentunut. 2022 on pelin 25. juhlavuosi ja Final Fantasy VII: Crisis Core Reunion julkaistaan tämän vuoden joulukuussa. Tule kanssamme keskustelemaan pelisarjasta, sen maailmasta, tunteista mitä se on herättänyt tai vaikka vain kuuntelemaan muita pelisarjan faneja. See you at the Promised Land.

Tämä ei ole Critical Role: Esittelyssä Noir-henkisiä roolipelistriimejä Klo: 16:00 – 16:45
Reetta

Roolipelien actual play striimit nostavat suosiotaan. Korkein profiili on Critical Role D&D -striimillä, mutta entäs jos Dungeon and Dragons ei kiinnosta? Reetta esittelee luennolla muutaman noir- ja mysteerihenkisen roolipelistriimin, joiden katsomisesta hän itse on ainakin nauttinut. Käsiteltävät sarjat eivät ole lapsille, tai välttämättä herkille aikuisillekaan sopivia, mutta luento sopii kaikille. 

Lupin- Pelisali 12:00 – 18:00
CRYO ry

Praedor – yleisösessio Klo: 12:00 – 16:00
Ville Vuorela

Praedor-roolipeli on kuuluisa suomalainen fantasiaroolipeli, joka perustuu Petri Hiltusen samannimisiin sarjakuviin. Yleisösessiot ovat niin vasta-alkajille kuin konkareillekin suopivia pelisessioita, joissa seikkailijat tunkeutuvat Borvarian raunioihin suorittamaan tehtävää ja etsimään muinaisen maailman salaisuuksia. Pelissä käytetään yksinkertaistettuja valmishahmoja ja raunioissa seikkailukortteja, niin ettei pelinjohtajakaan tiedä mikä seikkailijoita odottaa!

Ilmoittautuminen mukaan tapahtuman infossa. 

Dupin – Kumma Karaoke Klo: 12:00 – 18:00

Kumma Pakohuone:  Klo: 11:00-17:00

Sinä ja muutama muu tehtävään rekrytty – krhm -… asiantuntija olitte kokoontuneet sumuisena aamuna hyvin tavallisen toimiston oven eteen. Ulkonäöstä ei olisi voinut päätellä sen olevan tunnetun rikollispomon maja… Teillä olisi 45 minuuttia aikaa löytää se mitä olette etsimässä. 

Pakohuoneessa ratkotaan tehtäviä, avataan lukkoja ja selvitetään mysteerejä pienen porukan voimin. Varaa pelipaikka ryhmällesi infossa. 

VIIKONLOPUN JATKUVA OHJELMA

Kummamysteeri

Kummaconin rakastettu keulakuva, Sven Kumma, on kadonnut ja napattu! Palkattu etsivä on onnistunut jäljittämään mahdollisen syyllisen Svenin katoamiseen, mutta ongelmana on, että epäiltyjä on peräti kuusi. Voitko sinä auttaa etsivää ja päätellä vihjeiden avulla, kuka onkaan syyllinen? Osallistujat saavat pikkupalkinnon, ja oikein arvanneiden kesken arvotaan itse pääpalkinto!