Kumma Seminaari

Kumma Seminaarissa yleisön on mahdollista päästä kuulemaan kirjallisuus- ja populaarikulttuurin aiheiden ympärille keskittyviä tutkielmaesittelyjä sekä akateemisessa viitekehyksessä esitettyjä luentoja fanikulttuurista, kirjoista sekä elokuvista.

Kumma Seminaari järjestetään lauantaina 29.10.2022 ja esitykset ovat kaikille avoimia.

Kumma seminaari

Holmes – luentosali

Kankaan kahinaa Disney-puvuissa Klo: 12:00 – 12:45
FM Julia Salminen

Disney ei ole tunnetusti ole kovin uskollinen alkuperäisille tarinoille, vaan ottaa paljon taiteellisia vapauksia. Samalla tavalla, vaikka animaatiot sijoittuisivat menneisyyteen, niiden puvustus ei aina näytä siltä. Vai näyttääkö? Luennolla tarkastellaan, millaisia prinsessojen historiallisten tyylin tulisi olla, jos ne olisivat ajankuvalle uskollisia.

Hirvittävä posthumaninen lima Klo: 13:00 -13-45
HuTK Eekoo Köngäs


That Time I Got Reincarnated as a Slime kertoo tarinan ihmisestä, joka jälleensyntyy hirviönä ja alkaa luoda omaa ihannevaltakuntaansa toisessa maailmassa. Tässä isekai-animessa minua kiinnosti, miten Rimuru Tempest hiljalleen muuttuu ihmisestä joksikin aivan toiseksi, jättäen taakseen ihmisyyden kahleet ja rajoitteet niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kauhean kivaa ja kivan kauheaa roolipeleissä 14:00 – 14:45
FM Teja Rönni

Miksi nautimme pelosta? Miten sitä voi tuottaa eri ympäristöissä? Miten roolipelit nivoutuvat kauhukirjallisuuden jatkoksi? Luennolla pohditaan kauhua akateemisessa mielessä eri tyyppisissä roolipeleissä. Luennoitsija on tehnyt kirjallisuuteen gradunsa kauhusta foorumiroolipeleissä ja ollut pelinjohdossa Nox Infinita -kauhularpissa. 

Seikkailuja suomalaisesessa ja oululaisessa sateenkaarihistoriassa Klo: 15:00 – 15:45

Sateenkaarihistorian ystävät ja FT Jenny Kangasvuo

Milloin Oulussa ensimmäistä kertaa järjestettiin homotanssit? Missä kokoonnuttiin vertaistukiryhmiin? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja miten siitä voitaisiin tietää enemmän? Ohjelmassa käydään läpi Suomen sateenkaarihistorian tärkeimmät käännekohdat yli sadan vuoden ajalta oululaisella näkökulmalla. Ohjelma on osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta, jota koordinoi Sateenkaarihistorian ystävät ry.

Välttämätön paha – etiikka salapoliisiromaanissa Klo: 16:00 – 16:45
FM Johanna Salminen

Kuinka pahuuden ja oikeuden narratiivi esitetään Agatha Christien ensimmäisessä sekä viimeisessä Hercule Poirot -romaanissa? Ohjelma sisältää juonipaljastuksia The Mysterious Affair at Styles sekä Curtain: Poirot’s Last Case -romaaneista.