Kumma Seminaari

Toteutamme ensimmäistä kertaa myös Kumma Seminaarin, jossa yleisön on mahdollista päästä kuulemaan kirjallisuus- ja populaarikulttuurin aiheiden ympärille keskittyviä tutkielmaesittelyjä sekä akateemisessa viitekehyksessä esitettyjä luentoja fanikulttuurista, kirjoista sekä elokuvista. Kumma Seminaari järjestetään Kastellin Kirjastolla ja esitykset ovat kaikille avoimia.

Tapahtuman koko ohjelma löytyy täältä.

LAUANTAI

AKATEEMISESTI ALATARINASTA 2.0 – UNDERTALE KIRJALLISUUDENTUTKIJAN SILMIN (KLO 11-11:45, KIRJASTO)

EeKoo ”Neekkis” Köngäs

Laajennettu versio viime vuoden luennosta. Jokainen on tähän mennessä kuullut pelistä Undertale. Mikä teki pelistä niin erikoisen, että se hurmasi pelaajat pitkin Internettiä? Yritän vastata osittain tähän kysymykseen pelitutkimuksen ja kirjallisuudentutkimuksen käsitteistön avulla, keskittyen erityisesti pelin kerrontaan ja hahmoihin.

PELIT JA PELAAMINEN KIRJALLISUUDESSA (KLO 12-12:45, KIRJASTO)

Aleksi Nikula

Esittelyssä väitöskirjan ideapaperi. Ohjelmanpitäjä tutkii millaisia visioita nykyajan tieteiskirjallisuudessa esitellään peleistä ja niiden asemasta todellisuudessamme. Lähdeaineisto kattaa mm. Hannu Rajaniemen ideat peleistä uusina maailmoina ja elämäntapana sekä Neal Stephensonin satumaiset kasvatusseikkailut.

ÄITI, ISÄ JA DORAR: POLYAMORISEN PERHEEN KUVAUS TARU JA TARMO VÄYRYSEN “VUORILEIJONAN VARJO” –SARJASSA (KLO 13-13:45, KIRJASTO)

Emiliä Leppälä

Esittely tulevasta pro gradu-työstä. Aiheena polyamorisen perhemallin kuvaus kotimaisessa Taru ja Tarmo Väyrysen Vuorileijonan varjo –fantasiakirjasarjassa. Keskeistä on, kuinka: 1. polyamorista suhdetta ja sen ympärille muodostuvaa perhettä representoidaan, ja 2. miten näillä representaatioilla heijastetaan meidän yhteiskuntaamme.

SLASH, PORNO JA AKATEMIA, OH MY! (KLO 14-14:45, KIRJASTO)

Silja Kukka

Slashia käsittelevän väitöskirjatyön esittelyä, tai kuinka lakkasin huolehtimasta katu-uskottavuudesta ja aloin ammattimaiseksi fanitytöksi.

MUINAISSKANDINAAVINEN KIELI VIIKINGIT-SARJASSA (KLO 15-15:45, KIRJASTO)

Essi Ranta

Miten Viikingit-sarjassa käytetään vanhoja skandinaavisia kielimuotoja? Miten kieli vaikuttaa tarinankerrontaan ja onko sillä juonen kannalta merkitystä? Ja ennen kaikkea: käytetäänkö sarjassa todellista vai kuvitteellista kieltä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyritään löytämään vastaus tämän luennon aikana. Spoilerivaroitus!

RUUSUJEN SOTA VALTAISTUINPELIN INNOITTAJANA (KLO 16-16:45, KIRJASTO)

Julia “Kvartsi” Salminen

Joskus totuus on tarua ihmeellisempää, mutta silloin tällöin kirjailijat, kuten George R. R. Martin, käyttävät todellisia historiallisia tapahtumia innoittamaan tarinoitaan lohikäärmeistä, murhista ja talven saapumisesta. Luennolla käsitelläänkin, miten 1400-luvulla sodittu Ruusujen sota on jättänyt jälkensä huippusuosittuun Game of Thronesiin.

AKATEEMISESTI YAOI-KÄSISTÄ (KLO 17-17:45, KIRJASTO)

Kata Koponen

Nättipojat, tuo yaoi-mangan suurin siunaus ja synti! Välillä anatomia venyy ja paukkuu ja hahmojen sukupuolikin on lähinnä iso kysymysmerkki. Bishounenien sukupuoli on inspiroinut useita akateemisia tutkimuksia länsimaissakin. Luennolla käymme läpi nättipoikien sukupuoliperformaation piirteitä läpi yaoi-mangan historian, ja erilaisia aiheeseen liittyviä teorioita. Luento on uusinta Kumma Katujuhla –tapahtumassa esitetystä luennosta.

SUNNUNTAI

MULAN: NAISTEN VOIMAELOKUVA VAI MIEHISYYDEN YLISTYSLAULU? (KLO 11-11:45, KIRJASTO)

Aino Isojärvi

Walt Disneyn klassikkopiirretyssä nuori tyttö verhoutuu isänsä pukuun mennäkseen tämän puolesta sotaan. Miksi animaatiota pidetään Disney-studion feministisimpänä teoksena, vaikka elokuva toistuvasti kannustaa toimimaan ”niin kuin mies”? Luennolla Oulun yliopiston Disney-väitöstutkija Aino Isojärvi tutustuttaa kuulijat kiinalaissoturin alkuperäislegendaan sekä sukeltaa elokuvan leikittelevään ja villiä vaatteidenvaihtoa sisältävään sukupuolenkuvaukseen.

Kastellin-monitoimitalo_photo-by-Kuvio-03
Kuva: Betoni.com