Kumma Seminaari

Kirjallisuus- ja popkulttuuritapahtuma Kummacon toteutetaan seitsemättä vuotta pääsymaksuttomana yleisötapahtumana. Tapahtuma on tehnyt tiivistä yhteistyötä Oulun yliopiston sekä opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa. Kumma Seminaarissa esitellään tapahtuman teemaan sopivia tutkielmia yleistajuisesti myös yliopiston ulkopuolisille kuuntelijoille, joten esitelmien formaatti on vapaamuotoinen. Esitykset ovat kaikille avoimia.

Tutkielmien esittely populaarikulttuurin viitekehyksessä tarkoituksena on edistää tiedekunnan näkyvyyttä ja kiinnostavuutta esimerkiksi tulevien korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa.

VUODEN 2021 KUMMA SEMINAARI OHJELMA

JÄÄTÄVÄÄ KAUHUA (KLO 12-12:45, SAMMAL 1209)

Julia Salminen

Kuinka todellisia tapahtumia hyödynnetään fiktiivisessä tarinassa? Luennolla käydään läpi yhtä arktisen tutkimusmatkailun pahinta katastrofia ja sitä, miten siitä on tehty televisiosarja. The Terror-sarja (ja jopa todellisuus) saattavat sisältää järkyttäviä teemoja, jotka eivät sovi herkemmille katsojille.

PERUTTU! Miyazakin vahvat naiset – Feminiinisyyden representaatiot Prinsessa Mononoke –elokuvassa (KLO 13-13:45, SAMMAL 1209)

Noora Perttunen

Mikä ihmeen representaatio? Ei haittaa, jos termit eivät ole (vielä) tuttuja! Tällä luennolla selvitetään, miten feminiinisyys, naiseus ja niiden suhde näyttäytyy Prinsessa Mononoke –elokuvassa. Tutustumme ensin itse elokuvaan ja henkilöhahmoihin, joten elokuvaa ei ole tarvinnut nähdä etukäteen – siitä voi kuitenkin olla hyötyä. Palaa tai tule tutustumaan Ghibli-klassikkoon feministisestä näkökulmasta! 

Posthumaanit ja postomniset: transhumanismia Overwatchissa I OSA (KLO 14-14:45, SAMMAL 1209)

Eekoo Köngäs

Activision Blizzardin tulevaisuuteen sijoittuvassa Overwatch-pelissä ihmiskunta on kohdannut jo yhden robottien aloittaman kapinan, toinen on tuloillaan ja ihmiskäsityskin on menossa uusiksi. Millainen on ihminen saati postihminen 2070-luvulla? Ovatko omnicit ihmisenkaltaisia, vaiko ihmiset omnicien kaltaisia? Näihin kysymyksiin saat ehkä vastauksia, tai ainakin spekulaatiota.

Notre Damen Kellonsoittaja Hugo vs. Disney: oudoimmat setit (KLO 15-15:45, SAMMAL 1209)

Kata Koponen

Onko Disneyn Notre Damen Kellonsoittaja katsottuna? Luennoitsijamme on tutustunut Viktor Hugon alkuperäisteokseen ja sieltähän löytyi jänniä juttuja. Luennolla kerromme alkuperäisteoksen ja animaatioelokuvan eroista ja iloitsemme asioista, jotka eivät päätyneet Disneyn versioon.

(Varoitus: luennolla esiintyy viittauksia eläimiinsekaantumiseen. Tämäkin on Victor Hugon syytä ja olemme siitä yhtä pahoillamme kuin tekin.)

Henkien salatut elämät (KLO 16-17)

Laura ”Zeni” Autio

Tunteisiin, sisimpääni matkustan… Tai oikeastaan nyt matkustetaan Henkien kätkemä –elokuvan hahmojen sisimpään! Chihiro tapaa matkallaan monenlaisia persoonia, jotka kuitenkin lopulta jäävät salatuiksi. Nyt on aika paljastaa henkimaailman kohuasukkaiden oikeat elämät: Keitä ovat Haku, Yubaba, Bo, Kamaji ja Kasvoton? Mitä draamaa pintaa syvemmältä löytyy? Luvassa on humoristinen ja meemikäs luento, joka pohjautuu oikeaan luennoitsijan tekemään japanilaisen kansanuskon tutkimukseen.

Lisätietoa ohjelmavastaavalta osoitteessa ohjelma@kummacon.com.